האם גניבה ממעביד גוורמת לשלילת פיצויי פיטורין?
לא פעם אנחנו שומעים על עובדים אשר מפוטרים מעבודתם מסיבות שונות, לא בהכרח מסיבות של אי התאמה מקצועית או התייעלות וצמצומים אלה מסיבות שקשורות להתנהלותם והתנהגותם של העובדים עצמם, מה שמוביל לשאלה האם בעקבות כך, יכול המעסיק לשול מהם פיצויי פיטורין.
כידוע, כל עובד אשר עוזב את מקום עבודתו צריך לקבל פיצויים. אם הוא מתפטר בעצמו, זכאי המעסיק לא להעביר לו את הפיצויים, אם הוא מפוטר ממקום עבודתו, הרי שאז הוא חייב לקבל את הפיצויים, אלה אמורים לעזור לעבור את התקופה עד שהוא מוצא מקור הכנסה חדש
מה עושים שמעביד נאלץ לפטר עובד בעקבות מעשה לא חוקי שהוא ביצע במקום העבודה, למשל אם העובד גנב מהמעביד שלו והאחרון עלה עליו, האם גם אז החוק מחייב אותו לשלם לו פיצויים? זו שאלה שנידונה לא מעט בבתי משפט וכן בדיונים אחרים. מצד אחד, העובד מפוטר והוא זכאי לאותם פיצויים, מה עוד שיש דרכים אחרות, חוקיות, לפעול נגדו, למשל הגשת תלונה במשטרה על גניבה. מצד שני, אם הוא יקבל את הפיצויים, הרי שזה בגדר "הרצחת וגם ירשת", פשעת וגם תקבל על זה עונש? מה עוד שאם לא מונעים ממנו לקבל פיצויים, הרי שלא מרתיעים אותו או עובדים אחרים מלגנוב בפעם הבאה
התשובה שנתן החוק לכך הוא, שניתן לשלול פיצויי פיטורין מעובד אשר גנב מהעסק, שכן בכך הוא גרם נזק למעביד ולעסק. מה שכן, על המעסיק להוכיח שאכן העובד גנב ממנו, חובת ההוכחה חלה עליו (ולא למשל על העובד, הוא לא צריך להוכיח שלא גנב). צריך לומר, גם אם העובד גנב מהעסק, בית המשפט יבחן כל מקרה לגופו ויקבע האם ניתן לשלוח ממנו פיצויים.
יש לכך שתי סיבות, הראשונה, שלילת פיצויים היא אקט חמור וקשה, לכן כל מקרה ייבדק לגופו, על פי אופי העבירה וכן על פי מצבו המשפחתי, הבריאותי והכלכלי של העובד.
הסיבה השנייה היא, למנוע מצב לפיו מעבידים יטענו שכל דבר קטן שהעובד לקח הביתה, זו גניבה ולכן אפשר לשלול ממנו את הפיצויים. שכן ברור מאליו שלעיתים עובדים לוקחים עטים או דברים אחרים הביתה, לא מתוך כוונת גניבה בהכרח.