מדפסת תלת מימד – המדריך למתחיל
מי שעוקב אחרי מדורי הכלכלה, ההייטק והטכנולוגיה, נחשף בוודאי בשנים האחרונות לא מעט לביטוי מדפסת תלת מימד. זה ביטוי יחסית חדש, מאחר והן נכנסו לשימוש רק בשנים אחרונות וכבר עכשיו אפשר לומר שהן שינו לגמרי את שיטות הייצור, ולא רק אותן.
מדפסת תלת מימד למעשה מאפשרת לנו להדפיס רכיבים שונים, באופן תלת מימד, על ידי יצירת שכבות באמצעות חומרים של ביופלסטיק. הרעיון הוא שיוצרים במחשב את הדגם אותו רוצים להדפיס, והמדפסת מסוגלת לייצר שכבה אחר שכבה של הדגם, כך היא יוצרת אבטיפוס, עד שהיא מדפיסה את הדגם אותו מבקשים לייצר.
מדובר במדפסות אשר לטענת רבים הולכות לשנות את העולם. כבר עכשיו, הן מסוגלות לבצע הדפסה תלת מימדית של אובייקטיבים צבעוניים, הן לשימוש מסחרי והן לשימוש פרטי. במהלך השנים האחרונות מצאנו את עצמנו לא פעם בדיונים מעמיקים אודות הלגיטימיות והחוקיות של מדפסות כאלה, למשל, כאשר גורמים שונים הדפיסו אקדחים באמצעות דגמים שהן ייצרו במחשב ורכיבים שונים שהם קנו. זה מתכון בטוח לכך שאנשים ייצרו אקדחים שאין רישום שלהם.
אך מעבר לכך, הרי שמדפסות כאלה נמצאות בשימוש של תחומים כמו תחבורה, תעופה, אופנה, רפואה ועוד. הנחת היסוד היא, שעם הזמן ייבנו גם מדפסות שיוכלו להדפיס מזון, ומעבר לכך.
מצד אחד יש בזה היתרון, שכן אם המדפסות יהיו מסוגלות לייצר מזון, אז אנחנו נוכל להוריד את מחירו ונוכל להאכיל אוכלוסיות שלמות. מצד שני, החשש הוא שנוכל לייצר דרך המדפסת דברים פחות ידידותיים לאדם, כמו כלי נשק, כאמור. צריך הדגיש, שיש ניסיון גם לייצר מדפסות שיהיו מסוגלות להדפיס רקמות ואיברים, כך שלא יהיה מחסור בהם.
מה עוצר בעדנו? מלבד העניין הטכנולוגי, הרי שייצור מדפסות ותהליך הייצור עצמו של הרכיבים השונים, הוא יקר מאוד. אך סביר להניח שעם הזמן, כמו שקרה בעולם המחשבים והסלולר, כך גם במדפסות תלת מימד, הרי שנוכל לייצר מכונות בעלויות נמוכות, ואז כבר לא תהיה מניעה וכל אחד מאיתנו יוכל לייצר מה שהוא רוצה, כמה שהוא רוצה בבית או בעסק.